Lomljenje predrasuda i sebe – Hrvatska književnost, feminizam i Vlastita soba

Lomljenje predrasuda i sebe

Hrvatska književnost, feminizam i Vlastita soba

Veliki sam pobornik samoobrazovanja, cjeloživotnog obrazovanja kroz knjige, tečajeve, predavanja. Smatram kako čovjek koji prestane učiti, raditi na sebi, usavršavati se i izazivati vlastiti mozak polako umire.

Često sam se šalila s prijateljicom kako bi za nas idealno zanimanje bilo vječni student, kako bismo voljele imati priliku stalno studirati sve što nas zanima. Zapravo, svi imamo tu mogućnost kroz knjige, samo što sam sebe propituješ i tražiš si mentore po vlastitoj preferenciji.

Svako ljeto si zadam određene lektire. Ovo ljeto sam si zadala modernu hrvatsku književnost. Odmah ću otvoreno priznati kako imam predrasude prema hrvatskoj književnosti, a pogotovo prema „ženskoj” književnosti, zapravo, imala sam predrasude. Kada prepoznaš u sebi problem nalik mojemu, trebaš prihvatiti izazov sukoba s predrasudom. Tako sam se ja odlučila sukobiti s ove dvije teme; jedna od njih je dublja i teža jer ju stavljam pod „Moj odnos s feminističkom književnošću kao i moj osobni odnos s feminizmom, te odnos s mojim ženskim i majčinskim bićem, a možda jednog dana spisateljskim bićem.“

Prvu predrasudu sam lako srušila. Pročitala sam predivno književno djelo Kristijana Novaka, Ciganin, ali najljepši , a zatim se zaljubila u Dubravku Ugrešić i Marinu Vujčić kroz Lisicu i Susjeda.

Kako se jesen približavala, odmicala sam se od hrvatske književnosti i odlučila sam se baviti feminizmom.

Prvo sam posudila djelo koje nazivaju „biblijom feminizma”, a to je Drugi spol. Velika, debela i teška knjiga koja mi, priznajem, nije baš legla. Najviše za to što mi te borbe nisu poznate, a nije mi odgovarao ni ton pripovijedanja, kasnije ću shvatiti zašto, ali tada sam samo mislila kako sam privilegirana i kako nemam ništa s „tim” i „takvim” feminizmom. Nisam se nikada osjećala potlačenom s očeve, a kasnije s muževe strane. Oba fakulteta koja sam pohađala i Socijalni rad i Predškolski odgoj na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti bili su pretežno „ženski fakulteti”. Socijalni rad nisam završila, ali Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti je pun ženskih profesora, asistentica i studentica, kao i moje zanimanje, iako postoji legenda koja kaže da tamo negdje u Zagrebu postoji muška „teta” odgojitelj. U mojoj obitelji u kojoj sam odrasla omjer između muškaraca i žena je bio četiri prema jedan; majka, sestra i ja, i pas, kujica Lu. Netko sam tko je okružen ženama i pitomim muškarcima i svjesna sam da je to privilegija. Isto tako sam rođena u državi koja je već imala i premijerku i predsjednicu.

Tema feminizma je glasna već godinama, a sad pogotovo uz Me too movement i Hermione Granger tj. Emmu Watson. Osobno se često osjećam kao da nemam jasan stav o svemu tome i željela sam ga samoj sebi definirati. Iskreno volim imati stavove o aktualnim, društvenim temama. Ljudi bez stava su meni posve nejasni i puno se bolje slažem s onima koji imaju suprotni stav od mog nego li s onima koji ga nemaju uopće.

E sad dolazim do dana kada sam posudila Vlastitu sobu Virginije Woolf i Jane Eyer, C. Bronte.

Inače Jane Eyer sam čitala u srednjoj školi, ali velika djela književnosti treba čitati svakih nekoliko godina jer se odrastanjem i zrelošću mijenja i pristup djelu poput Ane Karenjine u koju ću se ponovno zaljubiti za deset godina, a možda i prije.

Djela koja će vam „promijeniti život“, stav, mišljenje, pogled na stvari, jako su rijetka, neki u njih i ne vjeruju, ali Vlastita soba je za mene upravo takvo djelo.

Virginija je velika intelektualka i „mislilica“, ali opet je mekana i živa, ženstvena, nježna i suptilna, racionalna i ranjiva. Ukoliko će netko pročitati ovaj tekst, predlažem mu da pročita Vlastitu sobu, a zatim Jane Eyer. Kao što veliki kuhari slažu platu okusa tako da se iskustvo jednog okusa nadovezuje na drugo, tako mi se čini da bi trebalo biti i s ove dvije knjige. Virginija u Vlastitoj sobi piše o C. Bronte, tako da je dobro da je čitatelj već upoznat s klasicima ženske književnosti, ali ostajem pri ovom redoslijedu čitanja.

U Vlastitoj sobi Virginija nas vodi kroz žensku književnost, ali i odnos prema ženi i njihovom stvaralaštvu kroz povijest, kao i kroz vlastite misli o spomenutim temama. Proplakala sam većinu knjige, knjiga nije dugačka, bilo je to jedno suzno popodne. Rečenice su zasijecale dubinu mog ženskog bića. Spoznala sam da iz nekog razloga u meni postoji sram spram moje ženskosti. Pokupljen tko zna gdje i kada. Možda baš kroz ženske likove opisane i opjevane muškim perom.

Sada kad sam majka dvojice sinova i kada je obiteljski omjer tri naprema jedan u mušku korist, moja ženstvenost mi je potrebnija nego ikad. Želim da moji dečki poštuju ženu, ne kao mistično biće već kao čovjeka.

Nakon što sam pročitala ove dvije knjige zapisala sam u dnevnik sljedeće:

„Čitala sam Virginiju i Silviju, čitala sam C. Bronte i bila sam Jane Eyer. Bila sam s tim ženama i bila sam žena. Prepoznala sam misli, riječi i osjećaje . Bile su njihove, bile su moje. Vidjela sam tamu, osjetila sam ju ispod kose na predjelu vrata. Bila je to ona tama koja i mene progoni, dobro ju poznajem. Njihova patnja je i moja patnja. „

Na kraju, iako je ovo nezavršena tema koja će rasti kako ja starim, za sada mogu zaključiti kako se više ne promatram kao žena nasuprot muškarcu, izvadila sam se iz te korelacije. Želim se promatrati kao žena sa svim svojim ženskim osobinama, kao čovjek koji je žensko, kao ljudsko biće koje je žena. Moj suprug nije moj neprijatelj, podčinitelj, on je moj partner u životu i na puno mjesta mi se dodirujemo i spajamo kao ljudi, kao osobe i kao bića, ali moja ženstvenost je moja stvar.

L.D.R.

Ps. Na tečaju pisanja upoznala sam Jelenu koja je prije nekoliko mjeseci napisala odličan tekst o bježanju od svoje ženstvenosti i dolasku u doticaj s istom, pa evo linka: http://www.samopozitivno.com/category/kolumna/4-minute-srece/?fbclid=IwAR0Xg1NhbBZuxNAr_xkmQujcSAo1UgHYtqSQMrhzGjqqaMFFxQWhbOjp5gU

 

vlastita-soba.jpg

2 thoughts on “Lomljenje predrasuda i sebe – Hrvatska književnost, feminizam i Vlastita soba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s